Fòrum per la Memòria Històrica a Tarragona
El passat 15 de Gener es conmemoraven 81 anys que va finalitzar la guerra civil espanyola. Una guerra que també va passar per Tarragona, de fet, va ser a les terres de l’Ebre on es va produir la batalla més important de la guerra. Però no tot es va acabar aquell 15 de gener de 1939, llavors va començar la repressió.
La recuperació d’una efemèride del passat com aquesta és útil i convenient si té com a objectiu difondre la nostra història i serveix, per a rebutjar la irracionalitat i la crueltat de les guerres, així com per a reivindicar en el present i en el futur la convivència democràtica i pacífica entre tots plegats. Per això, avui em parlarem.
Totes les guerres son cruels, treuen a la llum lo pitjor de la humanitat però sens dubte la pitjor de totes és la guerra civil perquè enfronta a germans i veïns. Són molts els casos d’amics que es van trobar en bàndols oposats, de vegades per convicció, de vegades simplement per sobreviure. Parlant de bàndols, sempre hem sobta que el bàndol que va iniciar la guerra amb un cop d’estat l’anomen: “Bando nacional”, no els hauriem de dir «golpistes»? Ara que està tan de moda aquest mot.
A Tarragona tots els anys, el Fòrum per la memoria histórica recorda aquesta data començant un cicle d’activitats de difusió per a ajudar a conèixer què va significar la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a la nostra ciutat.
Bé, per parlar de tot això tenim avui hem tingut amb nosaltres al Francesc Xavier Tolosana, membre del Fòrum per la memòria històrica, al Alex Sambró, de l’Associació per la recuperació del patrimoni de les Terres de l’Ebre i també hem tingut la participació per telèfon del Marc Antoni Malagarriga, Impulsor del Banc d’ADN pels Desapareguts a la Guerra Civil.
0 comentarios